PO

De eerste schooldag, hoe ga jij dit schooljaar van start?

De eerste schooldagDe eerste schooldag, dan gaat het echt beginnen. Je kent het wel, het moment dat de bel gaat en alle leerlingen stromen je lokaal binnen. Sommigen stilletjes en afwachtend, anderen luidruchtig en vol verhalen over de vakantie. Hoe vang je ze op? Sta je bij de deur om ze welkom te heten of zit je achter je bureau nog snel even door te nemen hoe je ook alweer zou beginnen deze eerste dag? Misschien loop je nog wel bij de koffie automaat met je collega te kletsen over jullie eigen vakantie….

Wil je echt een goede start maken met je groep dan zorg je dat je er klaar voor bent en heet je je leerlingen welkom als ze binnen komen. Laat merken dat je ze ziet. Begroet elke leerling persoonlijk en neem de tijd om verhalen uit te wisselen over de vakantie. Er zijn talloze manieren te bedenken om meer over elkaar aan de weet te komen.

De eerste weken van het schooljaar bepalen voor een groot deel hoe de sfeer in jouw groep het komende schooljaar zal zijn. De Gouden Weken worden ze vaak genoemd, die eerste schoolweken. En dat is niet voor niets. Tijdens deze weken wordt je groep gevormd en daar speel jij een belangrijke rol in. De leerkracht doet er toe!

Materialen

Ken je het ‘Klassenpaspoort’, de ‘Dit ben ik’ zon of het werkblad ‘Mijn gebruiksaanwijzing’? Deze werkvormen zijn slechts enkele voorbeelden waarmee je extra aandacht geeft aan de eerste fase in het groepsvormingsproces.

Ben je ook nog op zoek naar handige tools om structuur aan te brengen binnen je groep? Dan is de ‘Lawaaimeter’ of de ‘Agenda’ voor op het bord misschien iets voor jou!

Groepsvorming

Heb je oog voor de verschillende fasen in het groepsvormingsproces? Heb je alle leerlingen in beeld? Speel je in op wat je ziet gebeuren? Bedenk bij de voorbereiding op het schooljaar alvast hoe je deze weken aan de slag gaat met jouw groep!
Elke groep, ook die ene groep 8 die al jaren samen is, doorloopt na de zomervakantie de verschillende fasen van het groepsvormingsproces.
(Hernieuwd) kennismaken met elkaar, aftasten welke plek een ieder in de groep inneemt, verdeling van de verschillende groepsrollen, afstemmen wat de heersende normen zijn, afspraken maken en vervolgens als al deze fasen goed doorlopen zijn samenwerken, samen leren en genieten van elkaars gezelschap.
.
Inspiratie opdoen? In De Groep Centraal en Sociaal Centraal vind je talloze activiteiten die jou helpen om van je groep een positieve groep te maken.
.
Geplaatst in Goed-Gezien.nl, PRODUCTEN en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *