Contact

Goed van start …

Goed van startMaandag start voor de eerste scholen het schooljaar alweer. De vakanties lopen ten einde, het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Een enkeling heeft zijn lokaal al helemaal op orde, anderen zijn er druk mee bezig of bedenken op dit moment dat ze hier mee aan de slag moeten gaan de komende weken. Goed van start, dat is belangrijk.

Een goede¬†voorbereiding, je wilt immers goed van start …

Alleen met een lokaal dat piekfijn in orde is ben je er niet. Wil je een prettig schooljaar en genieten van een fijne groep kinderen dan komt er veel meer bij kijken dan een opgeruimd lokaal, mooie materialen en een uitgeruste meester of juf.
De eerste weken van het schooljaar bepalen voor een groot deel hoe de sfeer in jouw groep het komende schooljaar zal zijn. De Gouden Weken worden ze vaak genoemd, die eerste schoolweken. En dat is niet voor niets. Tijdens deze weken wordt je groep gevormd en daar speel jij een belangrijke rol in. De leerkracht doet er toe!
.

Groepsvorming

Heb je oog voor de verschillende fasen in het groepsvormingsproces? Heb je alle leerlingen in beeld? Speel je in op wat je ziet gebeuren? Bedenk bij de voorbereiding op het schooljaar alvast hoe je deze weken aan de slag gaat met jouw groep!
Elke groep, ook die ene groep 8 die al jaren samen is, doorloopt na de zomervakantie de verschillende fasen van het groepsvormingsproces.
(Hernieuwd) kennismaken met elkaar, aftasten welke plek een ieder in de groep inneemt, verdeling van de verschillende groepsrollen, afstemmen wat de heersende normen zijn, afspraken maken en vervolgens als al deze fasen goed doorlopen zijn samenwerken, samen leren en genieten van elkaars gezelschap.
.
Inspiratie opdoen? In De Groep Centraal en Sociaal Centraal vind je talloze activiteiten die jou helpen om van je groep een positieve groep te maken.
.
Geplaatst in Goed-Gezien.nl, PRODUCTEN en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.